Het domein van Jean Francois Debourg is een familie landgoed, in biologische conversie gelegen in het land van de Pierres Dorées in het zuiden van Beaujolais. Het bestaat uit verschillende bodems (klei-kalksteen, siltig, granietachtig, alluviaal, rose zand) die Debourg in staat stelt om jaargangen uit te werken met de specifieke kenmerken van elk perceel.

De wijnstokken op het landgoed waar wij voor hebben gekozen bestaan uit de druivensoort: Gamay. Debourg heeft een bijzonder en veeleisend werkproces om druiven van de hoogst mogelijke kwaliteit te verkrijgen met respect voor de wijnstok, de grond en de hulpfauna.

De wijnbereiding gebeurt in hele trossen of geschaafde trossen, het rijpen gebeurt in Bourgondische houten wijnvaten gedurende ongeveer 8 maanden. De natuurlijke wijnen worden gemaakt van geselecteerde druiven en zorgvuldig geoogst, gevinifieerd met delicatesse en opgegroeid met geduld.
Zeer bijzondere Vins Naturels, wat ons betreft een unieke vondst.

Het verschil tussen natuurwijn, biologische en biodynamische wijn

Biologische en biodynamische wijnmakers gaan in de wijngaard biologisch te werk: ze gebruiken geen herbiciden en pesticiden. Biodynamische wijnmakers gaan in de wijngaard nog een stap verder door deze als een ‘levend organisme’ te zien. Natuurwijn makers doen hetzelfde: ze werken biologisch (of soms ook biodynamisch) in de wijngaard.

Het kenmerkende verschil ontstaat in de wijnkelder, daar waar van de druiven wijn wordt gemaakt. In tegenstelling tot andere wijnmakers ‘maken’ natuurwijn makers geen wijn. Ze laten zoveel mogelijk de natuur zijn gang gaan. Andere (ook biologische) wijnmakers proberen de wijn daarentegen juist een bepaalde stijl mee te geven. Bijvoorbeeld om er voor te zorgen dat verschillende jaargangen niet al te veel van elkaar afwijken. Daar zijn legio mogelijkheden voor. Ze kunnen melkzuur bacteriën toegevoegen om de wijn minder zuur te maken of juist wijnsteenzuur om meer zuren in de wijn te brengen, ze kunnen koolstof toevoegen om de wijn te ontkleuren, ze kunnen de wijn filteren, houtsnippers toevoegen om de smaak te beïnvloeden en vrijwel elke wijnmaker voegt sulfiet toe om de wijn te conserveren, bij onze Vin Naturel is geen sulfiet gebruikt..

Zulke ingrepen zijn niet schadelijk voor je gezondheid. En veel van deze methoden om het product te ‘styleren’ zijn heel natuurlijk en worden al sinds mensenheugenis gebruikt. Maar niet door natuurwijn makers. Zij voegen dus niets toe en grijpen niet in tijdens het fermentatieproces. Er is geen certificering voor natuurwijn. Dat is wel geprobeerd, maar het is de wijnmakers niet gelukt om overeenstemming te bereiken over wat natuurwijn precies is, laat staan aan welke voorwaarden je zou moeten voldoen. Wel zijn er diverse certificeringen voor biologische wijn, al met al een heel zuiver en eerlijk product. Proef en geniet!

In ons gehele assortiment hebben we momenteel 12 verschillende Vin Naturel.